Nieuwsdetails

Grote opruimactie zwerfafval in Beek

maandag 3 maart 2014 door Marcella van Hoof

Op vrijdag 14 maart vindt er een grote opruimactie van zwerfafval in de gemeente Beek plaats. Dan gaan ruim 500 leerlingen van 3 basisscholen uit de gemeente onder begeleiding van volwassenen met grijpertjes en afvalzakken de straat op om het zwerfafval op te ruimen. Deze actie wordt georganiseerd door het CNME De Rollen in samenwerking met de gemeente Beek. Ook wethouders Jan Bijen en Thijs van Es zullen hun handen uit de mouwen steken en de kinderen helpen met opruimen.

Zwerfafval: een probleem van ons allemaal!
Uit onderzoek van het NIPO blijkt dat het effect van zwerfafval-opruimacties duidelijke gedragsveranderingen oplevert. Steeds meer mensen rapen de papiertjes die ze hebben laten vallen op en steeds minder mensen gooien iets op straat. Toch wordt het zwerfafval als een steeds groter probleem ervaren. Het ergert steeds meer mensen als er blikjes, flesjes, papiertjes, kauwgum en sigarettenpeuken rondslingeren in de openbare ruimte en nog erger, als groot afval wordt gedumpt. Prachtige straten en parken worden door deze troep ontsierd. Bovendien trekt zwerfafval meer afval en ook ongedierte aan. Een leefomgeving die vervuild is, maakt dat mensen zich onprettig en zelfs onveilig gaan voelen. Het lokt ander gedrag uit.

Zwerfafval: een verantwoordelijkheid van ons allemaal!
Het is een taak van de gemeente om deze schoon, heel en veilig te houden. Maar ook van de burgers; eigenlijk álle gebruikers van de openbare ruimte hebben daar een rol en verantwoordelijkheid in. We moeten er met elkaar mee bezig blijven; zélf geen afval op straat gooien en ook kinderen leren dat niet te doen. En elkaar hierop durven aanspreken.
Overigens zetten vooral veel kinderen zich in voor deze strijd tegen afval. Onder het motto "jong geleerd is oud gedaan" zullen zij zich ook in de toekomst blijven inzetten voor een schone leefomgeving. Geen zwerfafval achterlaten is dan de norm.

De leerlingen van basisschool De Bron, De Kring en Spaubeek geven het goede voorbeeld.

 

 

Welkom | Over De Rollen | Activiteiten | Lesmaterialen | Excursies | Nieuws | Contact

©2022 CNME De Rollen | Disclaimer | Sitemap